Betalningsanmärkning? Så här klarar du dig

Att vända livet är ingenting som är enkelt – oavsett vilken anledning som gör att det har varit svårt. För den med ekonomiska problem kan det vara en extra stor uppförsbacke, men det finns möjligheter – även för dig med betalningsanmärkning. 

I ett nytt program från SVT lyfter man de som vänt sitt liv från någonting jobbigt till någonting bättre, ett 4185501-a-bulging-walletmycket bra program där man börjar i början av avsnittet har en klump i magen för att sedan i slutet le eftersom det ändå blev bra tillslut. Någonting som de (än) dock inte har visat är de som har problem med sin ekonomi och lyckas vända det till en bra ekonomi. Dessvärre är det väldigt vanligt i Sverige att ha ekonomiska problem och nästintill alla som fått en betalningsanmärkning tror att det är kört för dem, men det finns faktiskt flera möjligheter att vända livet även då.

3 tips för dig med betalningsanmärkning

Vi skriver om tre problem för dig med en betalningsanmärkning – och hur du kan hantera det:

  1. Bostad- eller billån: Någonting som förstör för de flesta som lyckats få ihop pengar till en insats men ändå inte kan ta lån på grund av tidigare problem. Men det går faktiskt att få hjälp med ett lån även om du har en anmärkning hos Kronofogden men du kan komma att behöva vända dig till en mindre bank snarare än de fyra storbankerna. Förklara ditt problem och visa att du kan betala tillbaka ditt lån så hjälper de dig.
  2. Kan inte betala. Om du inte lyckas betala dina räkningar och skulder kan du kontakta Kronofogden för att se över möjligheterna kring skuldsannering, någonting du kan få oavsett hur stor skulden är. En skuldsannering innebär i korthet att du som är skuldsatt kan slippa betala tillbaka en del alternativ hela din skuld. Prata med Kronofogden och se vilka alternativ du har – de är inte omöjliga, men du måste visa dig villig att hantera skulderna.
  3. Dålig kreditupplysning vid nytt jobb. När du söker nytt jobb är det vanligt att arbetsgivaren tar ut en kreditupplysning, detta för att se över om du står stabilt i livet. Det bästa är att informera arbetsgivaren om hur det ser ut och förklara av vilken anledning du hamnat i denna situation.