Skriv ett vinnande CV

Recepten för att lyckas på arbetsmarknaden är många och det finns flera beprövade knep att ta till, men ett som fungerar bättre än de flesta är att skriva ett vinnande CV att skick med i sin ansökan till företaget man vill bli anställd på. Men hur komponerar man ihop ett vinnande CV?

På arbetsmarknaden är trenderna många och försvinner nog lika ofta som de kommer många gånger, men något som inte har förändrats och troligtvis inte heller kommer att förändras på många år framåt, är att alla som söker jobb bör ha ett välskrivet Curriculum vitae, eller CV som vi kort säger. Men hur ska man få just sitt CV att sticka ut från raden av andra sökanden, och hur bör CV.t se ut för att rekryteraren eller arbetsgivaren ska bi intresserad av just dig? Det är något som man tipsar om i tidningen Chef i artikeln med titeln ”Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv” – en artikel som många arbetssökande nog önskar de skummat igenom innan de skickat iväg sina ansökningar, för här finns nämligen en hel del vitala tips att ta med sig till sitt eget CV.

Tänk på detta när du skriver Cv

I tidningsartikeln är det Monica Renstig, en av Sveriges första karriärrådgivare, som delat med sig av sina bästa råd till hur man komponerar ett bra CV. Och är det någon som vet vad hon talar om så är det hon. Sedan hon började sin karriär 1989 har hon hjälpt hela 1 500 kvinnor och 300 män att främja sina karriärer – och hon har dessutom nyligen gett ut en bok i ämnet om just hur man ska skriva ett CV på bästa möjliga vis. Så vad är hennes bästa tips?

Monicas recept på säljande CV i tre steg:

  1. Papper med rutor och röd penna som kryssat i en av rutornaHa ett intresseväckande personligt brev – tänk utanför boxen och fokusera på vad du kan tillföra arbetsgivaren, och inte vad du gjort tidigare samt håll brevet kort för ingen vill läsa en hel bok.
  2. CV:ts utformning – skippa att lista en lång rad av meriter, lägg lite extra krut på dina personliga egenskaper och kunskaper för det är dessa du blir anställd för inget annat.
  3. Tips om 3-listor – magiska siffran är tre, lista tre projekt du varit delaktig i, lista tre arbetsplatser du senaste jobbat vid och lista gärna tre stycken referenser och dessa får gärna vara chefer.