Svenskarna har mycket skulder

credit-squeeze-522549_640Svenskarna har mer skulder än man kan tro. Och många hamnar tyvärr hos Kronofogden, något som kan påverka livet på lång sikt. Totalt har landets invånare hela 66 miljarder i skulder hos Kronofogden, och mer kan det att komma bli.

Vi har tidigare skrivit om hur du kan klara dig bra i livet trots en betalningsanmärkning, det kan du läsa mer om här. Men nu ska det handla om våra skulder i allmänhet, något som absolut inte är bra att ha.

 

Svårt att få jobb

Att gå så långt i sin skuldsättning att du hamnar hos Kronofogden är en stor tragedi för den som drabbas och det innebär massor av jobbiga saker. Det blir helt enkelt jobbigare i livet på så vis att det kan bli svårt att få lån, skaffa ett jobb, ekonomin blir sämre och du får inte handla på kredit eller stå på ett lägenhetskontrakt till exempel. Det är dessutom så att det blir knepigt för den som du är skyldig pengar. Som ligger ute med en betalning som denne kanske aldrig får tillbaks. Vilket i sin tur att göra att denne hamnar i ekonomisk knipa.

 

Mest skuldsatta i storstäder

I Sverige är vi riktigt bra på att skuldsätta oss. Totalt har vi svenskar cirka 66 miljarder kronor hos Kronofogden, och värst är det för dem som bor i storstäder. I Stockholms län har dess invånare skulder på ungefär 16 miljarder och i Västra Götaland ligger det på 11 miljarder, skriver Aftonbladet i en artikel. Förmodligen beror detta på högre boendekostnader, men också att folk som bor i städer ofta tenderar att sätta lite extra lyx på semestern eller i vardagen. De spenderar i det stora hela ofta mer pengar än folk på landsbygden.

 

Vilka är det vanligaste skulderna?

Men vad är det egentligen som gör att svenskarna är ett sånt skuldsatt folk? Dels beror det på att vi på sätt och vis satt skuldsättning i rutin, det vill säga att många vanliga utgifter bygger på fakturering, kredit eller lån. De vanligaste skulderna till Kronofogden är förvisso obetalda TV- och fordonsavgifter eller återbetalning av studiestöd till CSN. Det är både unga och gamla som är och blir skuldsatta, och därför är det extra viktigt att hela tiden informera om privatekonomi och skulder i flera kanaler som når ut till en bred målgrupp.