Innovativa satsningar

När det handlar om att söka jobb på digital väg tänker de flesta nog på LinkedIn, och möjligen också på Arbetsförmedlingens tjänster. Men det finns många andra appar och tjänster, som är en aning mer nischade än dessa breda sajter.

LinkedIn är inriktat på arbetsmarknaden, men inte bara på att söka arbete, utan också på nätverkande och kompetenshöjning genom kunskaper. Fler och fler har dock insett att det som saknas är tjänster som är enkla att använda. De flesta har idag ständigt med sig sina mobiltelefoner, men det är svårt att skriva ett traditionellt CV på en smartphone.

Lernia Jobs

Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia har skapat en ”dejtingtjänst” för arbetsmarknaden med sin app Lernia Jobs. Med appen kan den arbetssökande spela in en presentationsfilm för att visa sin kompetens för presumtiva arbetsgivare, och arbetsgivare kan söka efter olika typer av kompetens. Målgruppen är framför allt personer som står en bit ifrån arbetsmarknaden, men som kan ha många kompetenser som inte kommer fram i ett traditionellt CV.

Det här med video-CV:n är inte helt nytt, man kan bl.a. läsa mer om det här. Det Lernias app framför allt tillför är att den gör det enklare än vad det tidigare varit att spela in och ladda upp dessa filmer.

Youlinker

En annan app för den som söker jobb är Youlinker. Tanken är att man bara ska behöva fylla i sina kvalifikationer en gång, när man skapar en profil. Sedan kan man bläddra bland lediga tjänster i olika kategorier, och om någon av dem verkar intressant behöver man egentligen bara trycka på ansökningsknappen. Det går också att ange information som är specifik för den tjänst man söker, och man kan också spela in ett video-CV.

Tycker du att det saknas en app på dagens marknad, och tror du att den skulle hjälpa fler att hitta ett jobb? Då kanske det är du som ska skapa den. Det är inte så svårt som man kan tro att programmera en app, och det finns flera kurser inom detta att gå.