Viktiga egenskaper hos en säljare

Att arbeta som säljare kan vara både roligt och lönsamt, men kan också verka skrämmande för många. För att lyckas som säljare finns ett antal viktiga egenskaper som du bör ha eller skaffa dig.

När du tänker på en säljare kommer kanske bilden av en pratig, gåpåig typ med stort ego in. Men dessa typer är inte speciellt sympatiska och brukar därmed inte heller lyckas lika bra i yrket. Vilka är då de viktiga säljaregenskaperna som skapar framgång?

man signerar papperViktiga egenskaper hos en säljare

Till skillnad från det som många tänker på är det faktiskt inte viktigast att kunna låta munnen gå när det är ett säljjobb du söker. Visst, du måste kunna berätta om det du säljer, men innan du gör det, och medan du gör det, måste du lyssna! Att vara en god lyssnare är troligtvis den viktigaste egenskapen för en säljare. Genom att lyssna på din kund och ställa öppna frågor kommer du att förstå din kunds behov och sälja rätt tjänster och produkter med ett erbjudande anpassat till just den kunden. Då lyckas du mycket bättre än om du bara ”kör över kunderna” och mal på med standardpresentationen om hur överlägset ditt erbjudande är.

En annan viktig egenskap är ärlighet. Sälj aldrig något du inte kan stå för och svara ärligt på det den eventuella tjänsten eller produkten du säljer saknar, samtidigt som du förhoppningvis har ett förslag på hur du kan lösa detta åt kunden.

Se också alla affärssituationer som en win-win-situation. Det är inte du som ska lura kunden att köpa något han eller hon kanske inte behöver, och dessutom till överpris. Istället ska både du och kunden känna er nöjda efter avslutad försäljning. En nöjd kund återkommer och rekommenderar dig även ofta till andra.

Sammanfattningsvis, pushiga säljare är ute, lyssnande, ärliga och kloka säljare vinner i längden! Då kan du också nå drömlönen som säljare med en bra känsla i magen.